Hrvatska policija u Domovinskom ratu

Slika /slike/naslovne/Knjiga_naslovnica_HRDR.jpg

Cijena: 13 eura - 97,95 kuna               

Monografija govori o ulozi i važnosti hrvatske policije u Domovinskom ratu i stvaranju neovisne i samostalne Republike Hrvatske. U prvom dijelu prikazan je pregled stvaranja suvremene države i borba za njezinu cjelovitost. Autor prvog dijela, dr. sc. Ante Nazor, opisuje uzroke raspada SFRJ-a, pobunu Srba u Hrvatskoj i sve događaje od tzv. „balvan-revolucije“ do Sporazuma u Daytonu, kojim je završen rat u BiH. U drugom dijelu knjige autorice Nikolina Gotal, Biserka Lukan, Ana Marija Vojković i Marija Žužul, djelatnice Odjela za odnose s javnošću MUP-a RH, prikazale su doprinos pripadnika MUP-a pobjedi Hrvatske u Domovinskom ratu. Tu su opisani početci stvaranja hrvatske policije od postrojavanja prvoga hrvatskog redarstvenika na zagrebačkoj Policijskoj akademiji 5. kolovoza 1990., akcije u Pakracu 1991. pa do vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja 1995. godine. O svim tim događajima i akcijama za knjigu su govorili bivši i sadašnji pripadnici MUP-a koji su u njima sudjelovali.  

„Hrvatska policija u Domovinskom ratu“, prva sveobuhvatna monografija o neprocjenjivom  doprinosu hrvatske policije pobjedi OS RH u Domovinskom ratu (1990.- 1995.), predstavljena je u petak navečer, 30. ožujka, pred više stotina posjetitelja, hrvatskih branitelja, djelatnih i umirovljenih pripadnika MUP-a, predstavnika državnih tijela, dužnosnika i djelatnika MUP-a te uzvanika i gostiju, u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.  

U ime organizatora i nakladnika monografije, Ministarstva unutarnjih poslova, okupljenima se pozdravnim riječima obratio ministar Tomislav Karamarko kazavši: „Zadovoljstvo mi je sa svima vama podijeliti radost predstavljanja prve knjige, prve monografije koja govori o ulozi hrvatske policije u stvaranju i obrani naše suverene države. Mi, pripadnici i djelatnici MUP-a Republike Hrvatske i na taj način trajno, za sva vremena, obilježavamo 20. obljetnicu pogibije prvog hrvatskog branitelja, policajca Josipa Jovića. I ovo je prigoda u kojoj treba ustvrditi: nema niti jedne epohe u sveukupnoj povijesti hrvatskoga naroda i države koja se može mjeriti s kolosalnim činima i djelima hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu.“ 

Govoreći nadalje o samoj građi koju donosi monografija „Hrvatska policija u Domovinskom ratu“, ministar Karamarko je istaknuo: „Na 416 stranica monografija donosi povijesne činjenice i sjećanja redarstvenika na „dane ponosa i slave“, na neprocjenjivu ulogu hrvatske policije u obrambenom Domovinskom ratu kao prijelomnom i najvažnijem trenutku cjelokupne hrvatske povijesti. Posebice ističem kako monografija odaje zahvalnost i priznanje svim hrvatskim braniteljima, pripadnicima specijalne i temeljne policije, poginulima, ranjenima, invalidima dokazujući na dvije razine, povijesnoj i memoarskoj,  da su oni bili prvi koji su stali u obranu napadnute domovine. Time su, po cijenu vlastitih života, dali doprinos stvaranju hrvatskih oružanih snaga kao i oslobađanju Hrvatske te, konačno, našoj veličanstvenoj pobjedi u Domovinskom ratu." 

Ističući vrline koje su nosile i krasile hrvatske branitelje, policajce tijekom Domovinskoga rata, ministar je nastavio: „Jednako tako ova knjiga iznosi ljudske ćudoredne, duhovne i humanističke vrijednosti i porive naših policajaca branitelja. Načinom, zrelošću i konačnim uspjehom potvrdili su kako i mali narodi imaju ideje i ljude za velika djela, što bismo rekli parafrazirajući utemeljitelja suvremene Hrvatske Franju Tuđmana. Stoga će ovo djelo biti jedan od autentičnih izvora koji će ponuditi javnosti sveobuhvatniju istinu i percepciju nastanka današnje neovisne Hrvatske, demokratske i europske države.“ Sjećajući se Matoševih stihova Karamarko je zaključio: „Ovdje se vidi, ovdje se oslikava domet, snaga i značenje onog čuvenog, nama tako dragog stiha velikana Matoša: „Dok je srca bit će i Croatie“. I doista dragi prijatelji, dok je srca bit će i Hrvatske, a ja bih na to skromno dodao -  dok je hrvatske policije, bit će i srca.“ 

Autor povijesnog dijela monografije dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, osvrćući se na tematiku djela, istaknuo je: „Domovinski rat najsjajnije je razdoblje hrvatske povijesti. U iznimno složenim političkim i vojnim uvjetima Hrvatska se uspjela obraniti od srpske agresije i izboriti međunarodno priznanje, a potom osloboditi okupirane dijelove svoga teritorija i primorati neprijateljsko vodstvo da mirnim putem u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vrati preostali okupirani dio hrvatskoga Podunavlja. Iznimu ulogu i značaj, prije svega u obrani, a potom i u oslobađanju Hrvatske u Domovinskom ratu, imala je policija. Stoga je hvale vrijedna odluka MUP-a RH da objavi monografiju koja će podsjećati na to.” 

Pojašnjavajući sam sadržajni i tekstualni dio knjige dr. Nazor je rekao:  „U prvom dijelu je povijesni pregled Domovinskog rata, a u drugom je prikaz pojedinih bojišta, akcija i operacija, utemeljen na memoarskom gradivu neposrednih sudionika navedenih događaja. Iako drugi dio knjige nije znanstvena studija, a zastupljenost navedenih događaja nije jednaka, prikupljeni materijali vrijedno su memoarsko gradivo koje se može iskoristiti i za pisanje znanstvene studije, dakako, uz nužan oprez prema iznesenim podacima, koji zbog subjektivnosti pripovjedača ne moraju uvijek biti točni. Zbog toga treba odati priznanje autoricama koje su prikupile i obradile sjećanja sudionika te na taj način događaje iz Domovinskoga rata sačuvale od zaborava. Upravo su potresna sjećanja na događaje od kolovoza 1990. do kolovoza 1995., koja hrvatska javnost do sada nije imala prilike čuti ili pročitati te svjedočenja o primjerima nevjerojatne hrabrosti i solidarnosti, posebno bogatstvo ove knjige. Ona potvrđuju vrijednosti koje nam je Domovinski rat, prije svega hrvatski branitelji,ostavio u nasljeđe: hrabrost, požrtvovnost, znanje, sposobnost improvizacije u najtežim okolnostima, visoka razina morala i domoljublja.” 

Na kraju je dr. Nazor poručio kako i ova monografija pokazuje da smo s razlogom ponosni na Domovinski rat: „Posebice na „Oluju“ – „kraljicu svih hrvatskih bitaka“ – jer je Hrvatskoj donijela toliko željenu slobodu i teritorijalnu cjelovitost. „Oluja“ nije bila zločinački pothvat, hrvatski generali koji su zapovijedali u „Oluji“ nisu zločinci. To su činjenice, dokumentirane i argumentirane, dakle znanstveno utemeljene, koje ne može osporiti niti jedna sudska presuda.“ 

Okupljenima su o monografiji govorili i njezini recenzenti general pukovnik Marijan Mareković, zamjenik glavnog ravnatelja policije mr. Dražen Vitez i prof. dr. Miroslav Akmadža, naglasivši kako je monografija osebujno pisano djelo, vrlo kvalitetno, zanimljivo i svrhovito, koje će hrvatskoj i svjetskoj javnosti dati znanstveno i memoarsko pojašnjenje događaja i zbivanja, uloge hrvatske policije i svih branitelja tijekom obrambenog Domovinskog rata. 

U umjetničkom dijelu programa nastupili su glumci Anja Šovagović Despot i Joško Ševo čitajući ulomke monografije, dojmljiva sjećanja policajaca branitelja, sudionika brojnih akcija i operacija u Domovinskome ratu, dok je klapa Vinčace otpjevala uz „Lijepu našu“ poznate domoljubne pjesme „Vilu Velebita“ i „Moja domovina“. 

Monografija "Hrvatska policija u Domovinskom ratu" izdana  je u nakladi MUP-a RH, u povodu obilježavanja 20. obljetnice pogibije prvog hrvatskog branitelja, policajca u Domovinskom ratu Josipa Jovića, kao i Akcija "Plitvice - Krvavi Uskrs 1991.“. Njezini su autori: povijesnog dijela dr. Ante Nazor te drugog dijela, sjećanja - memoarska građa, djelatnice Odjela za odnose s javnošću MUP-a: Biserka Lukan, Nikolina Gotal, Ana Marija Vojković i Marija Žužul.

Knjiga se može kupiti u Knjižnici Policijske akademije, radnim danom od 7 do 15 sati ili putem internetskog bankarstva.

Radno vrijeme knjižnice:
  • radnim danom od 7 do 15 sati

Narudžba za knjigu šalje se na:

Zaklada policijske solidarnosti, Ilica 335, 10 000 Zagreb
IBAN: HR0723900011100332922, model: HR00, poziv na broj primatelja: 239000111-00332922
Opis plaćanja: naziv knjige koja se naručuje
Potvrdu o uplati dostaviti na e-mail policijska_zaklada@mup.hr ili faks +385 1 24 26 294
Po primitku uplate knjigu dostavljamo na vašu adresu.