Povijest Zaklade

  • Slika /slike/naslovne/Povijest Zaklade.jpg
  • Slika
Potpisivanjem Izjave na članstvo u Zakladu policijske solidarnosti 12. lipnja 2006. u Ravnateljstvu policije ispunjena je glavna svrha postojanja Zaklade policijske solidarnosti, a to je promicanje humanitarnog djelovanja i potpore policijskim službenicima prilikom svih oblika stradavanja i ugrožavanja njihovog socijalnog statusa.

Putem Zaklade osigurava se pružanje financijske pomoći članovima obitelji poginulih policijskih službenika, pomoći pri rješavanju stambenog pitanja, školovanju djece, socijalnom i zdravstvenom zbrinjavanju. Zaklada pruža materijalnu i zdravstvenu pomoć nezaposlenim roditeljima kojima je policijski službenik bio jednini skrbnik, a namjera je i pružanje financijske pomoći za liječenje teško oboljelih policijskih službenika i članova njihove najuže obitelji. Također, osiguravaju se i sredstva za materijalno zbrinjavanje teško socijalno ugroženih obitelji policijskih službenika.

Izjavu za članstvo u Zakladi prvi su potpisali ministar unutarnjih poslova, Ivica Kirin s, članovima kolegija, ravnatelj policije Marijan Benko s članovima kolegija, načelnici policijskih uprava i članovi Uprave odbora Zaklade koji su se obvezali da će se iz njihovog osobnog dohotka odvajati određeni dio novčanih sredstava za potrebe Zaklade.

Ministar Kirin, prilikom potpisivanja Izjave, rekao je kako je ovo povijesni trenutak za sve hrvatske policajce jer do sada nije postojala ovakva Zaklada, te da će se na ovaj način osigurati dodatna materijalna sredstva za sustav koji broji preko 20.000 policijskih službenika. Isto tako, ministar je izjavio da se nada kako će Zaklada ispuniti cilj postojanja, a to je akumulacija većeg novčanog iznosa za sve spomenute slučajeve. Ministar se također zahvalio i donaciji Vlade RH u iznosu od 100.000 kuna za potrebe Zaklade.

Zaklada policijske solidarnosti financira se iz prihoda od osnovne imovine, darovnica dragovoljnih priloga policijskih službenika MUP-a i drugih prihoda u skladu sa Zakonom o Zakladi policijske solidarnosti. Jedan od najznačajnijih novčanih prihoda Zaklade su dobrovoljni prihodi policijskih službenika, koji se kontinuirano odbijaju od neto iznosa njihove mjesečne plaće i to na temelju pisane dragovoljne izjave. Minimalni iznos članarine je 5,00 kuna. Prvi upravitelj Zaklade bio je Dubravko Novak, tadašnji zamjenik načelnika PU zagrebačke.