Slovenska policija osniva Zakladu policijske solidarnosti po uzoru na hrvatsku

Slika /2019/zaklada.jpg

Načelnik Novak, koji je inače i upravitelj Zaklade, prezentirao je način djelovanja i funkcioniranja Zaklade

Policijsku akademiju posjetilo je jučer, 18. lipnja izaslanstvo slovenske policije koje su činili Robert Šumi, Gregor Zalokar te Tatjana Hribar Bedene i Vanja Šajn Žnidarič iz Službe za proračun i financije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije. 
 
Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak pri posjetu Policijskoj akademiji u Ljubljani početkom ovog mjeseca pozvao je slovenske kolege u Zagreb kako bi im detaljno predstavio rad i funkcioniranje hrvatske Zaklade policijske solidarnosti. Naime, policija iz susjedne Slovenije zainteresirana je za osnivanje slične zaklade i među svojim redovima i to upravo prema hrvatskom modelu. 
 
Tako je načelnik Novak, koji je inače i upravitelj Zaklade policijske solidarnosti, uz tajnicu Zaklade Mariju Šikić, prezentirao način djelovanja i funkcioniranja Zaklade te pravila oko  isplate novčane pomoći policijskim službenicima.
 
Zaklada policijske solidarnosti počela je djelovati 5. svibnja 2006. godine, a osnovana je zbog pružanja pomoći prilikom svih oblika stradavanja i ugrožavanja socijalnog položaja policijskih službenika, pružanja financijske pomoći članovima obitelji poginulih policijskih službenika, pomoći pri rješavanju stambenog pitanja, školovanja djece, socijalnom i zdravstvenom zbrinjavanju, pružanja materijalne i zdravstvene pomoći nezaposlenim roditeljima, kojima je poginuli policijski službenik bio jedini skrbnik, pružanja financijske pomoći za liječenje teško oboljelih policijskih službenika i članova njihove najuže obitelji i materijalnog zbrinjavanja teško socijalno ugroženih obitelji policijskih službenika. 
 
Svrha Zaklade je promicanje humanitarnog djelovanja i potpore policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova. 
 
Jedan od najpoznatijih projekata Zaklade je Ljetni kamp za djecu policijskih službenika koji počinje za nekoliko dana, točnije 22. lipnja u MUP-ovu odmaralištu u Valbandonu.  Ove  godine u njemu će sudjelovati oko 140 djece od četvrtog do osmog razreda osnovne škole iz cijele Hrvatske. Osim druženja, za djecu su organizirani i razni edukativni i zabavni sadržaji. Osim kupanja, tu je škola plivanja, likovna, novinarska i sportska radionica, parlaonica, grupa za društvene igre te razni drugi sadržaji i izleti. Projekt se provodi od 2011. godine, a dosad je tako ljetovalo više od tisuću djece iz cijele Hrvatske. 
 
Danas Zaklada ima nešto manje od 13.400 članova ili 68 posto od ukupnog broja policijskih službenika u MUP-u RH. 


Stranica