Zaklada policijske solidarnosti održala sastanak u PU vukovarsko-srijemskoj

Slika /slike/vukovar03.JPG

Ova humanitarna organizacija djeluje već 13 godina, osnovana na ideji međusobne solidarnosti i zajedništva policijskih službenika, financijska sredstva osigurava na bazi dobrovoljnih mjesečnih priloga članova Zaklade.

U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj održan je jučer, 29. siječnja, radni sastanak kojemu su uz rukovoditelje policijske uprave sudjelovali i upravitelj Zaklade policijske solidarnosti Dubravko Novak, potpredsjednica Upravnog odbora Zaklade Helena Biočić te član Upravnog odbora Zaklade Josip Ćelić.
Ova humanitarna organizacija djeluje već 13 godina, osnovana na ideji međusobne solidarnosti i zajedništva policijskih službenika, financijska sredstva osigurava na bazi dobrovoljnih mjesečnih priloga članova Zaklade. Upravitelj Zaklade Dubravko Novak pojasnio je ustrojstvo Zaklade, način donošenja odluka o zahtjevima za pomoć policijskih službenika, podatke o ukupnim isplatama unazad nekoliko godina, kao i pojedine primjere isplata novčane pomoći. Istaknuo je kako Zakladu smatra najboljim projektom Ministarstva, o čemu svjedoči 12 tisuća članova Zaklade, ujedinjenih u plemenitom cilju-pomoći kolegama koji se sami ili, pak, članovi njihove obitelji nađu u teškim životnim situacijama(smrt, bolest, socijalna ugroženost, loši životni uvjeti…).
Potpredsjednica Upravnog odbora Zaklade Helena Biočić govorila je o aktivnostima Zaklade te navela kako se osim jednokratnih isplata novčane pomoći primjerice u situacijama smrtnog stradavanja policijskih službenika Zaklada brine i o preostalim članovima obitelji policijskog službenika. Nerijetko su to obitelji slabijeg imovinskog statusa, pa, kako navodi potpredsjednica Biočić, vro često djeca dobiju i stipendije za školovanje, poneka čak od osnovnoškolskog do fakultetskog obrazovanja. Dubravko Novak, upravitelj Zaklade, s ponosom je istaknuo kako je najljepši događaj koji Zaklada svake godine organizira, upravo onaj koji uključuje djecu-odlazak na ljetovanje u policijsko odmaralište Valbandon, a o djeci se ondje, već osam godina zaredom, brine upravo potpredsjednica Helena Biočić.
O transparentnosti donošenja odluka o odobravanju zahtjeva za financijsku pomoć upućenih Zakladi govorio je Josip Ćelić, član Upravnog odbora Zaklade (zamjenik glavnog ravnatelja policije). Dotaknuo se i visina isplata koje se kreću od jedne do pet osnovica, te naglasio kako se oko 98% zahtjeva odobrava. Posebno je naglasio kako se pomoć policijskom službeniku isplaćuje neovisno je li policijski službenik član Zaklade ili nije, te ukazao na važnost pojašnjenja okolnosti traženja pomoći pojedinom policijskom službeniku koje moraju biti kvalitetno napisane u zahtjevu matične policijske uprave. Također, pojasnio je, komisija svake policijske uprave je ta koja prva filtrira zahtjeve i čiji se prijedlog i za usvajanje zahtjeva kao i preporuka o visini isplate, posebno uvažava. Transparentnost rada Zaklade, kako tumači zamjenik Ćelić, za policijske službenike PU vukovarsko-srijemske zaista nije upitna, jer je i sam načelnik PU vukovarsko-srijemske, Fabijan Kapular, član Upravnog odbora Zaklade.
Načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular srčano i emotivno ispričao je mnoge tužne sudbine i situacije u kojima su se našli policijski službenici, kako iz PU vukovarsko-srijemske, tako i iz drugih policijski uprava. Načelnik Kapular je iznio podatak kako su unazad četiri godine članovi Zaklade iz PU vukovarsko-srijemske uplatili oko 681 tisuću kuna na račun zaklade, dok je Zaklada PU vukovarsko-srijemskoj isplatila oko 1 milijun i 320 tisuća kuna za pomoć policijskim službenicima.
Zajedničku poruku koju su predstavnici Zaklade na kraju sastanka poslali policijskim službenicima glasi kako o osobnom angažmanu rukovoditelja u promicanju humanitarnog djelovanja Zaklade ovisi povećanje broja članova Zaklade te kako je pri prezentiranju djelatnosti Zaklade budućim potencijalnim članovima Zaklade potrebno jasno i nedvojbeno prenijeti kako su solidarnost, humanost i transparentnost temelji rada ove organizacije.

Stranica