Zaklada policijske solidarnosti promiče humanitarno djelovanje

  • Slika /2019/IMG_0744.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U cilju promicanja humanitarnog djelovanja u policijskim redovima, predstavnici Zaklade policijske solidarnosti posjetili su danas Policijsku upravu istarsku i održali radni sastanak s rukovoditeljima policijske uprave

U cilju promicanja humanitarnog djelovanja u policijskim redovima, predstavnici Zaklade policijske solidarnosti posjetili su danas Policijsku upravu istarsku i održali radni sastanak s rukovoditeljima policijske uprave. Upravitelju zaklade Dubravku Novaku,  potpredsjednici Upravnog odbora zaklade Heleni Biočić i članu Upravnog odbora Josipu Ćeliću srdačnu dobrodošlicu zaželio je načelnik policijske uprave Alen Klabot, koji ih je dočekao sa svojim najbližim suradnicima.
Zaklada policijske solidarnosti započela je sa svojim radom 2006. godine, a osnovana je s ciljem promicanja humanitarnog djelovanja i potpore policijskim službenicima. Iako ima i druge izvore prihoda, većina sredstava zaklade su dobrovoljni prilozi policijskih službenika, koji se odbijaju od njihove mjesečne plaće u iznosu koji oni sami odrede. Kako je pojasnio upravitelj zaklade Dubravko Novak, ujedno i načelnik Policijske akademije, Zaklada policijske solidarnosti ima oko 12 tisuća članova, što znači da oko 60 posto policijskih službenika u Hrvatskoj odvaja od svoje plaće kako bi pomoglo kolegama u nevolji.
Osim što pruža pomoć prilikom svih oblika stradavanja i ugrožavanja socijalnog položaja policijskih službenika, Zaklada policijske solidarnosti pruža pomoć i pri rješavanju stambenog pitanja, školovanja djece te socijalnom i zdravstvenom zbrinjavanju, pruža financijsku pomoć članovima obitelji poginulih policijskih službenika, pruža materijalnu i zdravstvenu pomoć nezaposlenim roditeljima kojima je poginuli policijski službenik bio jedini skrbnik, pruža financijsku pomoć za liječenje teško oboljelih policijskih službenika i članova njihove obitelji te pomaže pri materijalnom zbrinjavanju teško socijalno ugroženih obitelji policijskih službenika.
Potpredsjednica Upravnog odbora zaklade i voditeljica Muzeja policije Helena Biočić pojasnila je kako funkcionira Zaklada policijske solidarnosti te na koji način policijski službenici mogu podnijeti zahtjev ukoliko im je potrebna pomoć, neovisno o tome da li su članovi zaklade ili ne. Isplate pomoći kreću se od jedne do pet osnovica, a najviše pomoći do sada je dodijeljeno za  potrebe liječenja policijskih službenika ili članova njihovih obitelji, kao i za školovanje djece preminulih policijskih službenika. Velika pomoć pružena je i policijskim službenicima koji su pretrpjeli gubitke za vrijeme poplava u Slavoniji, a ne treba zaboraviti ni hvalevrijedan projekt ljetovanja djece policijskih službenika u Valbandonu, koji Zaklada policijske solidarnosti provodi već nekoliko godina, a zahvaljujući kojem su neka djeca po prvi puta vidjela more i naučila plivati.
''Ponekad nismo ni svjesni kakve sve materijalne i zdravstvene, ali i egzistencijalne probleme imaju naši kolege. Nadam se da će policijski službenici prepoznati plemenite i čestite namjere ovog našeg djelovanja i uključiti se u rad zaklade u još većem broju. Pokažimo humanost na djelu i sukladno svojim mogućnostima pomozimo kolegama koji trebaju pomoć'' pozvao je djelatnike Policijske uprave istarske zamjenik glavnog ravnatelja policije i član Upravnog odbora zaklade Josip Ćelić. Pritom je istaknuo kako su solidarnost, humanost i transparentnost temelji rada Zaklade policijske solidarnosti te s time rukovoditelji trebaju upoznati djelatnike svojih ustrojstvenih jedinica i potaknuti ih da se u većoj mjeri brinu o članovima svoje policijske obitelji.

Stranica